Sojasaus

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Gewoonlijk wordt hij gebruikt in de Aziatische keuken en in sommige gerechten uit de Westerse keuken.
Bijna alle sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd bij het bottelen als conserveermiddel. Hierom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard.

Er bestaan grofweg 3 verschillende sojasauzen. En de ene is geen vervanging voor de andere. Hou je dus van verschillende keukens, dan zal je 3 sojasauzen moeten aanschaffen.
Op druppels.nl vond ik een heel mooi overzicht.

Chinese Sojasaus

Mocht je het idee hebben dat het gerecht van Chinese aard is (door bijv. ingrediënten als Chinese rijstwijn, hoisinsaus, maizena (ja, zonder dollen), oestersaus) neem dan de lichte variant.

Shēngchōu

Deze lichte variant wordt veel gebruikt in de keuken. Hij is dun en lichtbruin.

Lǎochōu

De donkere variant is dikker en iets minder zout. Het is een echte tafelsojasaus. Doordat hij langer gefermenteerd is, is hij rijker van smaak.

Japanse Sojasaus

Japan heeft de sojasaus afgekeken van de Chinezen, maar ze hebben er wel een eigen draai aan gegeven. Er zijn 2 basisvarianten, een lichte en een donkere. Wanneer een recept wel Japans aan doet (denk aan ingrediënten als saké, mirin, shii-take, daikon, dashi, vis) en je weet niet welke je moet nemen, kies dan voor de donkere (zie foto).

Usukuchi

De lichte variant, iets zouter dan zijn donkere broertje. Wordt gebruikt als smaakmaker in bijvoorbeeld heldere soepen. Hoewel “licht” anders doet vermoeden is deze sojasaus wel gewoon bruin, alleen is het een fractie lichter dan zijn broertje.

Koikuchi

De donkere soja variant is minder zout en wordt vooral gebruikt in stoofschotels. Deze variant wordt verreweg het meest verkocht en is tegenwoordig ook in de supermarkt te krijgen. Wordt gemengd met wasabi om een dipsaus te maken voor sushi en sashimi.

Indonesische Ketjap

Gelukkig hebben we het hier in de volksmond niet over sojasaus maar over ketjap, maar er zijn toch 2 mogelijkheden. De Indonesische sojasauzen zijn beide een stuk stroperiger dan de sojasauzen uit de buurlanden.

Ketjap Manis

Wordt veel gebruikt in Indonesische gerechten en heeft een typische, heel herkenbare zoete smaak.

Ketjap Asin

Asin betekent zout. Ik gebruik deze ketjap veel minder vaak dan zijn zoete broertje.

Welk merk?

Hoe mooi de flesjes Conimex er ook uit zien, ze zijn net zo oosters als dat Grand Italia Italiaans is, helemaal niet dus. Wanneer ik moet kiezen tussen verschillende merken oosterse producten, dan kies ik altijd de meest basic verpakking. Hoe minder bamboe, draken, punthoedjes en rijstmandjes op de verpakking afgebeeld staan, des te beter. Vergelijk: op een pak oer-Hollandse pannenkoekenmix staan ook geen klompen, koeien of tulpen afgebeeld.

Ga bij voorkeur naar een toko voor je oosterse ingrediënten, daar willen ze nog wel eens producten hebben die niet hier geproduceerd zijn (naar onze vlakke smaak), maar geïmporteerd uit het land van herkomst. En neem gerust die PET-fles met sojasaus, de smaak zal er zeker niet minder om zijn.

Zorg in ieder geval dat je standaard 3 flesjes in huis hebt: Ketjap manis, lichte Chinese sojasaus en de donkere Japanse soja (Kikoman). In principe heb je dan 90% van de gerechten gecovered.

Meer?

Wil je nóg dieper in de sojasaus materie duiken, neem dan een kijkje op Aziatische-ingrediënten.nl.

De foto is van fotoosvanrobin

Advertenties

Categorieën: vetten, oliën en azijn

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: