Witlofrolletjes in hesp met kaassaus en puree

Bij delhaize was het witlof in reklame: 2 kilo kopen, 1 kilo gratis.

Ikzelf ‘lust’ geen witlof en in normale omstandigheden kan ik dan ook niets aanvangen met 3 kilo.  Ik had vroeger al wel eens een hoop witlofrolletjes gemaakt voor Peter, maar dan moest de schat een hele week lang elke avond zijn lievelingskost eten (en dan gaat dat ook tegensteken natuurlijk) en bracht ik ook nog voor 2 dagen eten naar mijn ouders.

Nu vatte ik het plan op om deze rolletjes aan te bieden op thuisafgehaald.be.
Ik gok dat 2 rolletjes en een grote schep zelfgemaakte puree een portie zijn. Ik kan dus 5 porties maken en nog 2 porties overhouden voor Peter zelf.
Ik zoek nog eens extra naar een nog lekkerder recept en bekijk op njam hoe Peter Goossens het klaarmaakte.

Peter vindt het niet leuk dat er teveel ‘vreemd’ volk over de vloer komt, ikzelf leef dan juist op. Het plan is dus Peter naar de fitness te sturen en mijn afhalers op een half uurtje te bedienen. Ik stop speciaal een uurtje vroeger op het werk en begin eraan.

De avond ervoor had ik al het witloof al gebraisseerd (voorzien van een gekarramelliseerd korstje), zodat ze konden uitlekken in de koelkast.

En ja, het is iets meer werk om 3,5 kg aardappelen te schillen, maar of je nu puree maakt met 1 kg aardappelen dan wel met 3,5 kg, dat vraagt evenveel tijd.
Voor de kaassaus had ik voorzien om 2 soorten kaas te gebruiken, maar dat worden er uiteindelijk toch 3. Ik gebruikte ook het sap van het uitgelekte witloof voor de kaassaus.

Stipt om half zeven zullen de rolletjes uit de oven komen. Als mijn eerste afhaler er al is om twintig na zes, stel ik haar toch voor om te kiezen om de auto beter te gaan parkeren en haar maaltijd de tijd te geven om een korstje te krijgen.

Karolien zal haar witloof opeten als lunch de dag nadien, en haar collega’s jaloers maken denkt ze. Ze geeft een euro teveel en neem als wisselgeld een stukje chocoladecake. Haar dessert is daarmee ook geregeld.
Sven komt twee porties halen en kiest ervoor om de nog niet gegratineerde rolletjes mee te nemen. Hij zal ze zelf in de oven steken.
Luc neemt één portie mee.
Jorg komt opnieuw langs. Hij had genoten van de soep zondag en wil dit gerecht ook wel eens proeven.  Hij kan ook niet gepast betalen en aanvaard eveneens als ‘wisselgeld’ een stuk chocoladecake. Hij zet me wel onmiddellijk onder druk door te vergelijken met zijn eigen mama. Niemand kan tippen aan de gerechten uit je herinnering.

Ik had nog 1 portie witlof over en biedt nog extra een portie gebraisserd witlof met puree en krokant gebakken spekjes aan. Marleen is in de wolken en was er dan ook als de kippen bij om te reserveren.

Sven en Luc stonden samen in de hal en komen dan ook samen naar boven.
Marleen en Jorg kruisen elkaar aan mijn voordeur.

Mijn cursus kostprijsberekening op school komt nu extra van pas. Het is me voor de tweede keer gelukt om te koken voor de prijs die ik vooropgesteld had en zelf gratis te eten.  Dat is voor de moeite, de elektriciteit en de kleine kosten van kruiden en water.  Goede deal vind ik zelf.

Tags:

Categorieën: Bedenkingen in de keuken

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: