Eten op de trein

Kan eten dat op een trein of in een vliegtuig geserveerd wordt ook lekker, gezond en ecologisch zijn?

Eurostar ging alvast de uitdaging aan en stelde Raymond Blanc aan als culinair directeur.  Ik mocht woensdag 31 oktober in Brasserie Blanc op Covent Garden het verhaal van de chef rechtstreeks gaan beluisteren.

Raymond Blanc straalt uit elke vezel van zijn lijf duurzaamheid uit. Het is zijn mantra in zowel zijn sterrenzaak als in zijn brasserieën. En nu dus ook in de Business Premier klasse van de Eurostar.  Het was voor hem geen kwestie van zijn naam te verbinden aan deze maaltijden. Hij heeft er ook zelf maandenlang aan meegewerkt. En ook hij heeft geleerd dat cateren voor een trein (waar de maaltijden op de trein zelf worden opgewarmd) andere eisen stelt.

Duurzaam is werken met lokale producten. Daarom hebben ze zowel een keuken in Sussex, Vorst en Bourgogne. In de buurt dus waar de Eurostar in London, Brussel en Parijs vertrekt. En om die reden zijn de maaltijden die vertrekken uit deze drie keukens ook niet hetzelfde. Want een lokale worst uit Kent is uiteraard alleen in London dicht bij huis.  Als er vlees gebruikt wordt dan komt dat in België van Belgische telers, in Frankrijk van Franse en in Groot-Britanië van Britse boeren.  Alleen maar logisch als je er over nadenkt.  Dat ze zover gaan als ook een lekkere pinot noir op het eiland te zoeken – en vinden – bewijst dat ze er ook echt voor gaan.

Maar duurzaam is ook met seizoensproducten werken. Het heeft totaal geen zin om aardbeien met kerst te eten, of witloof in juni. Alle warme gerechten worden in België door Fonteyne The Kitchen en in Frankrijk door traiteur Festins de Bourgogne bereid. Voor het herfst-wintermenu voor 2012 werd er bijvoorbeeld veel met pompoen, knolselder en kaas uit Lo-Reninge gewerkt.

Het was niet mijn eerste keer dat ik kon kennismaken met de catering op de Eurostar. En ik kan het alleen maar aanbevelen. Vaak is een ticket in eerste klas maar een paar euro duurder dan in tweede klas, en dan is het de opleg echt wel waard.

Als zakenreiziger in Business Premier (voor diegenen die op en af naar Londen reizen, zoals iemand anders naar de bakker om brood gaat) is het geen overbodige luxe dat je je alvast niet moet bekommeren om ontbijt of avondmaal. Eenmaal je uit de trein stapt, zit je dag er ook helemaal op of kan je er echt aan beginnen.  Stel dat je nog niet tevreden bent met wat er op de kaart staat, dan kan je zelfs bij het reserveren je wensen kenbaar maken voor vegetarisch, veganistisch, kindermenu, koosjer, halal, lactosevrij, glutenvrij, menu voor diabetici of een menu met een laag zout- of vetgehalte.

Advertenties

Categorieën: Bedenkingen in de keuken

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: