Vermorzelde aardappelen

Ingrediënten voor 10 porties

  • 20 ronde aardappelen van middelmatige grootte
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout naar smaak. Als je zoutvlokken hebt, is het nog beter (naar het schijnt)
  • Versgemalen zwarte peper van de molen
  • Verse kruiden (bvb verse rozemarijn of verse thym of verse bieslook,…)

Bereidingwijze

  1. Kook de aardapplen in zout water. Kook ze net genoeg opdat je met een vork makkelijk kan prikken.
  2. Verwarm de oven voor op 220°C
  3. Druppel olijfolie op een ovenplaat en zorg ervor dat elke plek op de plaat bedekt is met olie. Dit maakt immers het verschil tussen aardapplen afschrapen van de plat of opscheppen.
  4. Leg de aardappelen verspreid op de plat, ervoor zorgend dat er nog voldoende plaats tussen de aardappelen is. We gaan ze platdrukken, dus ze gaan groter worden.
  5. Zet een pureestamper bovenop een aardappel en druk zachtjes maar krachtig totdat de aardappel barst. en de aardappel nog maar half zo hoog is als hij was. Draai de stamper een kwart en druk nog eens. We willen hoopjes van ongeveer 1,2 cm.
  6. Smeer met een borsteltje ruim olijfolie over de aardappelen. Heb je geen borsteltje, dan kan je wel improviseren met een duim op de olijfoliefles en zo druppeltjes verspreiden..
  7. Strooi zout over de aardapelen en wees kwitig met de pepermolen voor de zwarte peper. (wees niet te zuinig met zout)
  8. Strooi de fijngehakte verse kruiden over de aardappelen.
  9. Bak in de voorverwarme oven op 220°C gedurende 20-25 minuten totdat ze goudbruin zijn.

[box type=”note”]Dit een ‘uitvinding’ van Australian food writer Jill Dupleix, maar ik vond het recept bij The Pioneer Woman[/box]

[box type=”info”]De foto is van roger_mommaerts[/box]

Advertenties

Categorieën: Aardappelen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: