De perfecte ovengebakken aardappel

Aardappelen in de schil in de oven zijn heel populair in America. Je kan het in bijna elk restaurant krijgen als bijgerecht. Zelfs makkelijker te verkrijgen dan frietjes.

Je hebt daarvoor nodig:

 • Bloemig kokende aardappelen van gelijke vorm met een mooie schil. Ofwel zijn ze allemaal heel groot ofwel allemaal kleiner, dat doet er minder toe. Belangrijk is dat ze allemaal op hetzelfde moment zullen gaar zijn. Aardappelen die je aan een paar weken in huis hebt, zullen niet meer ‘strak in het vel’ zitten, en die zijn dan ook minder geschikt. Ook aardappelen die je zelf bewaard – en dus bestrooit met aardappelbloem – zijn minder geschikt om ongeschild te verwerken.
 • Een oven met een rek
 • Als je ze vaak klaarmaakt kan een oventermometer of een vleestermometer handig zijn. Maar die moet je niet speciaal hiervoor gaan kopen. Ik kocht er ooit eentje bij Ikea voor amper enkele euro’s.

Hoe maak je ze klaar?

 1. Het rek in je oven zet je in het midden en je verwarmt je oven voor op 175°C
 2. Reinig de aardappelen met een borsteltje onder koud stromend water. We eten de schil mee op, dus aarde is uit den boze. Laat de aardappelen niet in water staan, want dan nemen ze teveel water op. Gebruik ook geen warm water, want dan zal de buitenkant beginnen garen, en geraakt de binnenkant nooit op tijd klaar.
  Droog elke aardappel daarna goed af met een propere handdoek.
 3. Bekijk nogmaals de propere aardappels op vlekken of onregelmatigheden
 4. Steek met een vork of een mes enkele keren in de aardappelen. Dit zal ervoor zorgen dat de stoom kan ontsnappen. Als je dat niet doet, is de kans dat de aardappel ‘ontploft’ heel groot en dat maakt een rommeltje in je oven.
 5. Als je de aardappelen in aluminum folie wikkelt, dan krijg je een zachte pel. De aardappelen zullen dan niet bakken met stomen, en de structuur van de aardappel zal er totaal anders uitzien – en smaken. In dit geval dus geen Aluminiumfolie gebruiken. Nergens voor nodig en zelfs contraproductief.
 6. Wil je een zachtere schil, wrijf de aardappelen dan in met olie (olijfolie of maïsolie) of boter.
  je kan ze eventueel dan bestrooien met zeezout of gewoon zout. Doordat je de schil meeopeet van deze aardappelen, moet je later in je gerecht geen zout meer doen.
 7. Bak ze op het ovenrek tot ze gaar zijn.
 8. Hoe hoger de oventemperatuur, hoe korter de gaartijd zal zijn.
  Doordat je heel vaak de aardappelen bij iets anders in de oven legt, pas je de tijd dat de aardappels nodig hebben gewoon aan.
  Ze kunnen perfect ook garen in een oven van 200°C of van 150°C. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter ze nodig hebben en hoe krokanter de schil zal zijn.
  Grotere aardappelen hebben meer tijd nodig..
 9. Halverwegen de gaartijd, draai je de aardappels om. Dit om te vermijden dat ze aan de onderkant – daar waar ze het ovenrek aanraken – te bruin zouden worden..
 10. Als je er met een vork heel makkelijk in kan prikken of als de binnenkant van de aardappelen 99°C is, dan zijn ze gaar..
 11. Als ze perfect gegaard zijn, haal ze dan uit de oven en snij overlangs met een scherp mes een insnede.
  Knijp dan langs de bijde smalle kanten zodat het kruim van de aardappel wat naar boven komt – en ze ook makkelijker blijft liggen.
  Opgelet, want er komt heel wat stoom uit deze aardappel en je zou je kunnen verbranden.

Daarbovenop komen – naar eigen goesting – zure room, boter, bieslook, gemaken cheddarkaas, gebakken spekblokjes.

Informatie gevonden op http://whatscookingamerica.net/Q-A/PotatoBaking.htm

Categorieën: Aardappelen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: