Kippefond helder maken

Je hebt zelf kippefond gemaakt? Goed zo. Dat was niet moeilijk, toch?
Maar ze ziet er een beetje troebel uit? Helemaal normaal.
Wil je deze fond gebruiken voor een saus, dan kan dat meestal geen kwaad. Het doet namelijk niets aan de smaak. Het ziet er alleen minder smakelijk uit.

Heb je heldere fond nodig, dan moet je deze eerst nog ‘klaren’.
We gebruiken daarvoor een eenvoudige clarif. Eentje die alleen uit eiwit zal bestaan. De clarif voor het maken van consommé bevat heel wat smakelijke – en dure – ingrediënten die we nu niet nodig hebben.

Wat heb je nodig?

  • neteldoek (of een oude keukendoek die je alleen voor deze dingen gebruikt en nooit wast met wasverzachter)
  • puntzeef of vergiet
  • kom of pan waar het vergiet/puntzeef in past
  • 1 ei per liter vloeistof(we hebben enkel het eiwit nodig, het eigeel kan je bruiken in een recept waar je enkel eigeel nodig hebt, of als extra eigeel in een roereitje)

Hoe begin je eraan?

  1. Giet de kippefond door het vergiet, zodat alle beentjes en groenteresten achterblijven. We hebben alleen maar de vloeistof nodig. De kipresten haal je eruit, de beentjes en groenten zijn voor de vuilnisbak (niet de GFT)
  2. Scheid het wit van de dooier van de eieren. Het geel hebben we niet nodig in dit recept.
  3. Roer het eiwit lichtjes voor een paar seconden. We hebben geen opgeklopt eiwit nodig.
  4. Breek de eierschaal in kleinere stukjes (geen poeder) Door de eierschalen erbij te doel, zal het klaren van de soep nog makkelijker gaan)
  5. Giet het eiwit en de eierschalen in de kippefond. Roer goed, zodat de mix zich goed kan mengen met de fond.
  6. Breng de fond terug aan de kook, terwijl je continue roert.
  7. Als het eiwit begint te stollen, zet je het vuur terug lager totdat het enkel nog ‘blup blup’ zegt. (frémir) Roer niet meer.
  8. Laat 10 minuten opstaan, en zet de pot dan zachtjes naast het vuur. Laat 1à minuten rusten.
  9. Giet de fond door de puntzeef met daarop een uitgewassen neteldoek. Dit zal het eiwit (dat nu alle vuil uit de fond heeft opgepikt) en de eierschalen tegenhouden.
  10. Wat in de pan terechtkomt is een heldere kippefond.

De foto van de geklaarde fond is van Robin van Aziatische-ingredienten.nl

Advertenties

Tags:,

Categorieën: Het is maar een weet

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: