Hamrolletjes met witloof gratin

Ingrediënten voor 10 personen

  • 750 gr gekookte ham in sneetjes
  • 1,5 kg witloof
  • 2 liter bechamelsaus – de helft van de melk vervangen door braiseervocht, en dit pas nadat de binding al gemaakt is, anders riskeer je geschifte saus
  • 400 gr gemalen gruyèrekaas
  • 100 gr boter
  • 1 citroen
  • peper en zout

Materiaal

  • 1 kookpot met deksel
  • 1 bord
  • 1 blad boterpapier
  • 1 grote ovenschaal of 10 kleine vuurvaste schotels als je individuele porties maakt
  • 1 garde

Bereidingswijze

  1. Braiseer het witloof
  2. Laat de witloofstronkjes uitlekken (vocht bijhouden)
  3. Mornaysaus maken door aan het de bechamelssaus 3/4 van de gemalen kaas toe te voegen
  4. Maak paupiettes van de witloofstronkjes en de gekookte ham (rol telkens een stronkje in een sneetje ham)
  5. Boter de ovenschotels in
  6. Giet wat mornaysaus op de bodem van de ovenschotels. Dat zal verhinderen dat de ham aan de bodem zal kleven
  7. Schik twee hamrolletjes per persoon in de ovenschotel. Wilde je dit gerecht klaarmaken als warm voorgerecht, dan volstaat 1 hamrolletje per persoon.
  8. Nappeer met de rest van de Mornaysaus
  9. Verdeel de rest van de gemalen kaas over de ovenschoteltjes en besprenkel met gesmolten boter (dat zorgt ervoor dat er vlugger en mooier een gouden korstje opkomt)
  10. Als de ingrediënten nog warm zijn zet je het 10 minuten in een oven van 180°. Heb je het op voorhand gemaakt en is alles reeds koud, reken dan op 20 minuten
  11. Zet het nog 2 minuutjes onder de grill of onder de salamander om te laten gratineren

Presentatie

  • Als je dit als hoofdmaaltijd serveert, kan je de vuurvaste schoteltjes zo serveren. Het beste kan je dan in de schoteltjes wat puree spuiten en die mee laten kleuren in de oven.
  • Als voorgerecht is de puree niet nodig.
  • Als je de hamrolletjes beredit hebt in een grote schotel en je schept de rolletjes over op een bord, dan kan je de puree ook op het bord dresseren.
Advertenties

Tags:, , , ,

Categorieën: Ovenschotel

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: