Kalfsveloutésaus

Een basissaus van blanke roux en blanke fond. Meestal dient deze basissaus dus als begin van een andere saus, zoals kalfsroomsaus, champignonroomsaus of hongaarse saus

Ingrediënten voor 1 liter

  • 0.88 liter koude blanke fond
  • 120 gr blanke roux
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Bereidingswijze met koude roux
    1. Verwarm de ontvette blanke fond
    2. Zet het vuur onder de fond zacht
    3. Voeg, onder voortdurend roeren met een garde de roux beetje bij beetje bij aan de fond
    4. Blijf roeren tot de binding verkregen is. De roux moet de tijd krijgen om te smelten, anders krijg je klonters
    5. Als alles een homogene massa zonder klonters vormt, nog – onder voordurend roeren – 2 minuten laten doorkoken om de bloemsmaak te neuraliseren.
    6. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat
    7. Door een puntzeef zeven en eventueel ook door een sauszeef
  • Bereiding met een warme roux
    1. De roux bereiden
    2. Vuur zacht draaien
    3. Beetje bij beetje de koude fond aan de warme blanke roux toevoegen met behulp van een garde tot een binding verkregen is.
    4. Als alles een homogene massa zonder klonters vormt, nog – onder voordurend roeren – 2 minuten laten doorkoken om de bloemsmaak te neuraliseren.
    5. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat
    6. Door een puntzeef zeven en eventueel ook door een sauszeef

Nuttige info

  • Als de saus niet verder verwerkt wordt, kan je deze verfijnen met een liason
  • Een paar druppels citroensap kunnen ook een aparte toets geven aan de saus

[box type=”info”]De foto is van smtfhw[/box]

Advertenties

Tags:,

Categorieën: Warme sauzen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: