Eieren op de wijze van Chimay

Ingrediënten voor 10 personen

  • 15 eieren (medium formaat)
  • 340 gr parijse champignons
  • 35 gr boter
  • 35 gr sjalot
  • 8 dl bechamelsaus (gemaakt van 7 dl melk, 50 gr boter en 50 gr bloem)
  • 120 gr geraspte kaas
  • 10 gr peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren gedurende 10 minuten in kokend water (hard gekookt)
  2. Leg ze onmiddelijk 2 minuten in ruim koud water en pel de eieren
  3. Snij de sjalot fijn
  4. Borstel de champignons en hak ze in heel kleine stukjes (brunoise)
  5. Smelt een klontje boter in een pan en stoof de sjalot glazig
  6. Doe de champignons erbij, kruid met peper en zout en laat op een zacht vuurtje stoven tot alle vocht verdampt is. Opgelet dat het niet verbrand!
  7. Maak een mornaysaus door 50 gr geraspte kaas bij de bechamelsaus te voegen
  8. Snij de eieren overlangs in 2 en haal het eigeel eruit. Wrijf het eigeel fijn door een tamis of in een cutter
  9. Leg de halve eieren in een lichtje beboterde ovenschaal
  10. Voeg de gedroogde champignons, het eigeen, de peterselie en 1/3 van de bechamelsaus samen
  11. Kruid naar smaak met peper en zout (proef !)
  12. Vul de eiwitten met het champignonmengsel
  13. Giet de rest van de Mornaysaus over de eieren en strooi de rst van de geraspte kaas erover
  14. Leg er enkele klontjes boter op en laat gedurende 10 minuten gratineren in een oven op 220° C
  15. Dien onmiddellijk op

[box type=”info”]De foto is van Luc de Brier[/box]

Advertenties

Tags:, ,

Categorieën: Basisrecepten

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: