Blanke fond

Ingrediënten voor 2 liter

  • 2 kg kalfsbeenderen en -schenkels
  • 3,5 liter water
  • 2 kleine preien
  • 2 selderijstengels
  • 3 wortelen
  • 2 gepikeerde uien
  • 1 kruidentuiltje
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel geplette witte peperkorrels

Bereidingswijze

  1. Breng lichtgezouten water aan de kook en doe er de beenderen bij
  2. Laat even opkoken om alle onzuiverheden uit de beenderen te verwijderen
  3. Giet af en verfris(spoel) onder koud stromend water
  4. Doe opnieuw in een pan, zet onder met water en breng aan de kook.
  5. Hak de prei, selderij en wortelen grof.
  6. Schuim af (zoveel mogelijk onzuiverheden uit de fond halen) en voeg grofgehakte prei, selderij, wortelen, gepikeerde uien en kruidentuil toe.
  7. Kruid met zout en peper en laat 5 tot 7 uur zacht pruttelen.
  8. Schep regelmatig het vet af.
  9. Giet nadien door een puntzeef.

Goed om weten

  • Gebruik altijd koud water als je water bij de fond moet doen.
  • De eerste keer om de onreinheden te verwijderen. Als we warm water zouden gebruiken, zou dit onmiddelijk een koek vormen, en krijgt het vuil en bloed geen kans om uit de beenderen te koken
  • De tweede keer dat we opzetten, opdat de fond helder zou blijven en niet troebel
Advertenties

Categorieën: Bouillon fond en gelei

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: