Bechamelsaus

Ingrediënten voor 1 liter saus

  • 1 liter melk
  • 140 gr blanke roux
  • peper en zout
  • muskaatnoot

Materiaal

  • 1 sauteuse
  • 1 garde

Bereiginswijze
De bereidingswijze van een bechamelsuas is afhankelijk van de temperatuur van de roux.

Starten met een vooraf klaargemaakte roux

  1. Melk op een zacht vuurtje verwarmen (zeker NIET koken)
  2. Met een garde goed roeren in de melk en de blanke roux beetje bij beetje aan de melk toevoegen
  3. Blijven doorroeren tot de binding verkregen is, voor je de melk aan de kook brengt.
    De roux moet immers de tijd krijgen om te smelten, anders vormen zich klonters
  4. Gedurende 2 minuten laten doorkoken om de bloemsmaak te neutraliseren. Ondertussen blijven doorroeren. (ook zeker in de hoekjes, als je toch geen sauspan zou gebruiken)
  5. Op smaak brengen met peper, zout en muskaatnoot
  6. Door een puntzeef zeven en eventueel ook nog door een sauszeef

Starten met een warme roux

  1. Volg het recept voor roux tot voor ‘afkoelen’
  2. Beetje bij beetje de koude melk aan de warme blanke roux toevoegen met met een klopper mengen om een binding te verkrijgen.
  3. Langzaam aan de kook brengen en gedurende twee minuten blijven roeren. Deze twee minuten zijnvoldoende om de bloemsmaak te neutraliseren
  4. Op smaak brengen met peper, zout en muskaatnoot
  5. Door een puntzeef zeven en eventueel ook nog door een sauszeef

Goed om weten
Je kan de melk ook (gedeeltelijk) vervangen door groente- of viskookvocht. Dit kan uiertaard alleen als het de saus daardoor niet verkleurt, en als de saus nadien op dat ingrediënt zal gebruikt worden.
Bvb 1/3 kookvocht van bloemkool en 2/3 melk voor een bechamelsaus voor op de bloemkool.

Afleidingen

  • Mornaysaus

[box type=”info”]De foto is van bankbryan[/box]

Advertenties

Tags:,

Categorieën: Warme sauzen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: