Tuinkers

Tuinkers is ook wel gekend onder de namen sterkers, bitterkers of cressonnette.
Het zijn kleine frisgroene kleine blaadjes op witte stengeltjes. Meestal worden ze op zaadmatjes gekweekt.
Tuinkers wordt meestal gebruikt als versiering van diverse kleine gerchten of als onderdeel van een gemengde salade.
De scherpe radijsachtige verraadt al waar de tuinkers familie van is.

Gebruik het plantje wel jong, want als ze doorgroeit is ze taai en ontgenietbaar.

Aankopen
Tuinkers kan u gemakkelijk zelf binnenshuis zaaien. De plantjes kiemen snel. Wanneer u bakjes tuinkers koopt, zitten de plantjes vaak nog in de voedingsbodem. Tuinkers is het hele jaar door verkrijgbaar.

Bewaren
Als je de bodem vochtig houdt, kan je tuinkers één week in de koelkast bewaren.

Bereiding
Tuinkers heeft een uitgesproken en mosterdachtige smaak. Deze zorgt voor een pittig aroma in slaatjes en sauzen. Snij de plantjes af boven de voedingsbodem en was ze pas kort voor het bereiden, dan blijven de blaadjes knapperig.

Gezondheid
Tuinkers is rijk aan calcium, vitamine C en A. En daarbovenop nog calorie-arm.

Meer info bij De Wassende Maan en Genieten van Vers

[box type=”info”]De foto is van Victor Bayon[/box]

Advertenties

Categorieën: Scheuten en kiemen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: