Shii take

Deze van oorsprong Japanse paddestoel wordt reeds een tijdje op kleine schaal in Nederland en België geteeld. De shii take heeft een plattere hoed dan de gewone champignon. De kleur is afhankelijk van de teeltwijze en varieert van een lichtbruine tot donkerbruine hoed met een cremekleurige steel en cremekleurige lamellen aan de onderzijde van de hoed. De hoedjes zijn doorgaans tussen 3 en 10 cm groot. De smaak is licht kruidig.

Houdbaarheid
Verse shii-take kan je 1 à 2 weken in de koelkast bewaren. In de diepvries is de bewaartijd 3 maanden.

Schoonmaken
Met een vochtig keukenpapiertje kan de hoed schoongeveegd worden. Het “droge stof gehalte” van de shii-take is hoger dan die van de witte champignon. Hierdoor komt bij het bereiden minder vocht vrij. Snijd het grootste deel van de shii-take steel af, deze kan behoorlijk taai zijn. Deze is uiteraard wel uitstekend geschikt om er soep of saus van de maken.

Smaak & toepassing
De shii-take is rijk aan vitamine B2 en D. In Japan worden shii-take paddestoelen veel gegeten vanwege hun geneeskrachtige werking (cholesterol verlagend). De shii-take heeft een kruidige smaak. Vaak worden ze in plakjes bereid. Kleine exemplaren kunnen geheel worden verwerkt. Het stevige vruchtvlees maakt de paddestoel geschikt voor Oosterse (roerbak)gerechten. Daarnaast is de paddestoel geschikt om vlees- en visgerechten meer smaak mee te geven.
Shii-take kan beter niet gekookt worden, in plaats daarvan zijn roerbakken in olie, gepaneerd frituren, stoven in bijvoorbeeld wijn en grillen met olie in aluminiumfolie delicatessen en daarom zeer aan te raden. Voor alle methoden geldt: niet langer dan 5 minuten, anders wordt de shii-take taai.

Nog meer info kan je vinden op www.aziatische-ingredienten.nl/tag/shiitake/
De foto is van Robin van Aziatische-ingredienten.nl

Advertenties

Tags:

Categorieën: Groenten en paddestoelen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: