Savooikool

Savooikool is een echt winterproduct. We kennen de groene- en de gele savooikool.
Deze gezonde koolsoort kan gekookt of gestoofd opgediend worden of gebruikt worden in soepen en salades.

Aankopen
Groene savooiekool is van september tot februari volop verkrijgbaar. Let er bij het kopen op dat de bladeren stevig zijn en een glanzende groene kleur hebben. Gele bladeren duiden er op dat de kool niet vers meer is. Veel gaten in de buitenste bladeren duiden op de aanwezigheid van slakken en rupsen.

Gele savooikool is het hele jaar door verkrijgbaar behalve in de maanden juni en juli. Deze kool moet vast zijn en niet door slakken aangevreten. Gele savooikool wordt niet meer in elke winkel aangeboden.

Bewaren
Groene savooikool is geen soort om te bewaren. Op een frisse, koele plaats blijft deze kool slechts enkele dagen goed. Als u het product gesneden koopt kunt u deze 1-2 dagen in de koelkast bewaren.
Gele savooikool is wel goed te bewaren. Op een koele, droge plaats blijft deze enkele maanden goed.

Savooikool is prima in te vriezen. Blancheer de kool wel 2 minuten voordat u deze invriest.

Hoeveel kool reken ik per portie ?
Als u savooikool wilt koken of stoven moet u rekening houden met 250 gram per persoon. Voor salades heeft u aan 75-100 gram voldoende.

Gezondheid
Savooikool is rijk aan de mineralen ijzer, calcium, fosfor, natrium en magnesium. Daarnaast bevat savooikool veel vitamine C, eiwit en vezelstoffen.

Meer info bij De Wassende Maan en Genieten van Vers

[box type=”info”]De foto is van marechal[/box]

Tags:

Categorieën: Groenten en paddestoelen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: