Morielje

In april kan je deze dure paddestoel soms vers aantreffen, daarbuiten zal je’m steeds gedroogd aantreffen. Verschiet niet van de prijs. Makkelijk tot 500 euro voor een kilo gedroogde morielje en tot 80 euro voor een kilo verse paddestoelen. Gedroogd en nadien geweekt worden ze tot wel 5 keer zwaarder.
Morielje is een van de weinige paddestoelen die in het voorjaar groeien. Ze houden loof- en naaldbossen in, Turkije, Amerika en Canada.

De moriel heeft een kenmerkende holle puntige hoed die er enigszins sponzig uitziet. De kleur varieert van honingkleurig tot grijsbruin. Het kleine holle steeltje is vaak wit tot crèmekleurig.

De verse morielje is gekoeld slechts enkele dagen houdbaar.

Om de morieljes schoon te maken snij je ze best in twee. Er kan in die sponzige structuur immer heel wat zand en onreinheden zitten. Na het schoonmaken moeten ze meteen bereid worden. De gedroogde exemplaren moeten goed geweekt worden. Het vocht dat overblijft na het weken kan beter niet gebruikt worden omdat er vaak zand achterblijft.
Morielje zijn rauw lichtgiftig, dus zeker garen voor gebruik.

De morielje smaakt kruidig en komt goed tot zijn recht in wildgerechten of ragouts. Ook wit vlees en roomsauzen houden van deze paddestoel.

[box type=”info”]De foto is van thegreenerymushrooms[/box]

Advertenties

Tags:

Categorieën: Groenten en paddestoelen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: