Banaan

De banaan is al sinds mensenheugenis een belangrijke bron van voedsel. Oorspronkelijk komt de banaan uit Zuidoost-Azië, maar tegenwoordig wordt hij overal in de tropen en subtropen geteeld en geëxporteerd naar alle werelddelen. Aan de schijnstam van de plant zit een massa aan ineenpassende bladeren. De vruchten groeien in kammen aan de uit de stam komende bloemstengels. Aan iedere kam groeien 10 tot 20 bananen. Omdat rijpe bananen kwetsbaar zijn en snel bederven worden bananen groen geplukt en per koelschip getransporteerd. Moderne koeltechnieken in zogenaamde rijphuizen zorgen voor beheersbare rijping. Bananen zijn dan ook het hele jaar door verkrijgbaar in ons land.

Bananen horen tot de groep der Musaceae of banaanachtigen. Er zijn vele bananensoorten en rassen, in de praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan, die in rauwe vorm oneetbaar is. Bananen zijn zeer waardevol als bestanddeel van de menselijke voeding. Bananen zijn erg voedzaam, ze leveren vitamine A, C, E en enkele B-vitamines en bevatten ook nog niacine, foliumzuur, kalium, fosfor, magnesium en ijzer en zijn rijk aan koolhydraten.

Bewaren & houdbaarheid
Onrijpe groen-gele bananen kunt u bij kamertemperatuur narijpen. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren bij een koele temperatuur van ca. 12ºC. Bananen mogen niet in de koelkast bewaard worden, bij deze lage temperatuur kan bederf optreden. Een banaan is een broze vrucht die een hekel heeft aan temperatuursschommelingen.

Schoonmaken
Schil bananen vlak voor gebruik; verwijder daarbij de witte draden op het vruchtvlees. Snijd ze en bestrijk ze – als u ze niet meteen serveert – met wat citroen-,lime- of limquatsap om verkleuring te voorkomen.

Smaak & Toepassingen
Dessertbananen zijn heerlijk om zo te eten, maar als u ze kookt, worden ze zoeter en verbetert de smaak. Van rauwe bananen kunt u ijs, milkshake en trifle maken. In plakjes gesneden bananen kunt u in fruitsalades doen of gebruiken als garnering. U kunt bananen bakken in de schil, ze daarna openmaken en met gesmolten boter en wat citroensap serveren. Ook kunt u ze op de nagloeiende kooltjes van de barbecue leggen tot hun schil zwart wordt, openmaken, besprenkelen met rum en serveren met slagroom.

Tips
De laatste jaren verschijnen er naast de bekende fruitbanaan ook soorten als de appelbanaan en de rijstbanaan op de markt.
Bananen combineren goed met rum en met tropische ingrediënten zoals bruine suiker, kokosnoot en exotische vruchten, zoals ananas, passievrucht en mango.
Smakelijke recepten met banaan zijn o.a. banaanbeignets, met bacon verpakte gegrilde bananen, gebakken banaan met gesmolten boter en citroensap, als bijgerecht bij nasi- of kerrieschotels.

Meer info is te vinden bij Wikipedia

Tags:

Categorieën: Fruit, noten en zaden

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: