Asperges

De asperges op de Belgische en Nederlandse markten worden meestal ondergronds gekweekt. De stengels krijgen dus absoluut geen licht te zien en blijven daardoor wit. Op het ogenblik dat de top van de asperge door de aarde breekt doet het zonlicht onmiddellijk zijn werk en de asperge begint blauw of groen te verkleuren, tenminste het stukje boven de aarde. Daardoor vinden we op de markt asperges met blauwe of paarse toppen of met groene toppen. De super kwaliteit blijft volledig wit omdat de top absoluut geen zon gezien heeft.

Groene asperges zijn dus asperges die volledig in het licht zijn opgegroeid, er bestaan ook groene asperges met blauwe tinten en er bestaan ook volledig paarse asperges. Ook onze bekende witte asperge wordt volledig groen als ze bovengronds zou uitgroeien. De smaak van groene asperges is sterker dan die van de witte.
Soms worden korenaarasperges aangeboden. Dit zijn eigenlijk geen asperges maar de bloemstengels en knoppen van een “ornithogalum” soort, beter gekend als vogelmelk, een plant die ook wel eens in de tuin gekweekt wordt als sierplant.
Groene asperges hoeven niet geschild te worden, de witte moeten wel geschild worden. Na het schillen wordt het onderste stukje dat soms houtachtig is, er afgebroken, nooit gesneden. Als men ze breekt, breekt juist het harde stuk er af en niet meer of minder.
Asperges worden bij ons geteeld tot de vierentwintigste juni, het feest van Sint Jan. Men doet dit om de aspergeplant de nodige rust te gunnen en om hem de tijd te geven om op krachten te komen zodat, hij volgend jaar opnieuw asperges zal voortbrengen. Onze Belgische asperges worden aanzien als allerhoogste kwaliteit omdat ze zeer wit zijn , maar vooral omdat ze zeer vers zijn , waardoor ze geen kans krijgen om bitter te worden.
Asperges worden vooral ingevoerd uit Spanje, in de winter ook uit Chili.
Dunne asperges noemt men soepasperges.
Met de schillen van de mooie asperges kan een goede bouillon gemaakt worden waarin de asperges zelf gekookt worden. Het resterende vocht vormt dan een ideale basis voor soepen.
Asperges moeten zo vers mogelijk verwerkt worden omdat ze bitter worden bij het verouderen. Het best worden ze bewaard in een nat gemaakte doek in de koelkast en dit hoogstens enkele dagen
Na het eten van asperges ruikt de urine, om het minste te zeggen, eigenaardig. Dit komt omdat asperges zwavelverbindingen bevatten die in de nieren omgezet worden tot sterk geurende stoffen, mercaptanen, genoemd.

Meer info bij de Wassende Maan en Genieten van Vers

De foto is van Robin van Aziatische-ingredienten.nl

Tags:

Categorieën: Groenten en paddestoelen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: