Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de ‘pitten’ van de zonnebloem (Helianthus annuus). Deze olie wordt veel gebruikt in de keuken voor onder andere het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak. Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30 °C. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren gebruikt worden.

Frankrijk en Turkije, zijn grote leveranciers.
Desnoods zou ook bij ons zonnebloemolie kunnen gewonnen worden.
Ze heeft dezelfde kwaliteiten als sojaolie alhoewel zonnebloemolie een hogere temperatuur verdraagt, max. 170 ° C.

Met dank aan Fons Nicolay voor de achtergrondinformatie

Advertenties

Tags:

Categorieën: vetten, oliën en azijn

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: