Olijfolie

Deze olie wordt gewonnen uit rijpe olijven van diverse types. De olijven zelf worden gekweekt in de Mediterrane gebieden. Hoofdleverancier is Italië, Spanje, Griekenland, Kreta, Portugal en Frankrijk. Deze landen samen produceren ongeveer 75 % van de wereldproductie. Ook de Verenigde-Staten en Noord-Afrika produceren olijfolie.

Olijfolie wordt beschouwd als de beste tafelolie. Ze kan verhit worden op zeer hoge temperatuur zonder te degenereren. De smaak wordt bepaald door het type olijf dat gebruikt werd om de olie te persen. Daardoor ontstaat olie die in kleur varieert van lichtgeel tot diepgroen. Ook de smaak kan uitgesproken zacht tot zeer sterk naar olijven smakend zijn. Aan olijfolie worden allerlei kwaliteiten toegekend die het gebruik ervan aanmoedigen ondanks de redelijk hoge prijs.
Er zijn verschillende kwaliteiten :

Extra Vierge Olijfolie
olijfolie verkregen bij eerste persing, met een smaakquotering van minstens 6,5 op 10. Dwz een “onberispelijke smaak”. Ze mag een gehalte van ten hoogste 1% vrije vetzuren bevatten. Verder moet de olie nog voldoen andere normen vastgelegd door de Europese gemeenschap.

Vierge Olijfolie
olijfolie verkregen bij eerste persing, met een smaakquotering van minstens 5,5 op 10. Een gehalte van ten hoogste 2% vrije vetzuren. Verder moet de olie nog voldoen aan andere normen vastgelegd door de Europese gemeenschap

Olijfolie
olijfolie verkregen bij eerste persing, vermengd met geraffineerde olijfolie. Deze olie heeft een gehalte van ten hoogste 1,5% vrije vetzuren. Verder moet de olie nog voldoen andere normen vastgelegd door de Europese gemeenschap.

Olie uit afval van olijven
olie verkregen door het mengen van geraffineerde olijfolie uit afval van olijven met olie verkregen uit eerste persing. Het gehalte aan vetzuren mag niet meer dan 1,5 % vrije vetzuren bedragen. Verder moet de olie ook nog voldoen aan de andere eisen opgelegd door de Europese Gemeenschap.

Met dank aan Fons Nicolay voor de achtergrondinformatie

Tags:

Categorieën: vetten, oliën en azijn

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: