Nootmuskaat

Een muskaatnoot is eigenlijk geen noot maar de zaadkern van een vlezige vrucht die er ongeveer als een perzik of een abrikoos uitziet en die aan de tropische muskaatboom groeit. Rond de pit zit een rood vlies, de foelie. De geschiedenis van de muskaatnoot loopt ongeveer parallel met die van de kruidnagel. Toen Pierre Poivre enkele kruidnagelboompjes wist te bemachtigen bracht hij ook enkele muskaatnootbomen mee.

De muskaatnoten die bij ons op de markt komen zijn wit bestoven met talkpoeder. Oorspronkelijk verkleurden de noten wit omdat men ze in zeewater en kalk dompelde om zo de kiemkracht te doden. Gewoon door te drogen kiemt de noot niet meer, maar dat wisten ze toendertijd nog niet.
Muskaatnoten worden nu ingevoerd van Maleisië, Sumatra, en de Antillen. Goede muskaatnoten zijn zwaar, niet wormstekig en sterk geurend. Bij een naaldenprik moet de olie zichtbaar worden. Vers geraspte hele noten (nootmuskaat) geven het beste aroma maar voorgemalen nootmuskaat geeft nog steeds een aanvaardbare smaak.
Nootmuskaat wordt in onze streken veel gebruikt, bij witte sausen, worst – en gehaktbereidingen, pureeaardappelen, kroketten, koekjes…

Met dank aan Fons Nicolay voor de achtergrondinformatie.

De foto is van Nikita Avvakumov

Advertenties

Tags:,

Categorieën: Kruiden en specerijen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: