Kerriepoeder

Men noemt “kerrie” het poeder waarmee een “curry” gemaakt wordt !
Curry’s zijn afkomstig uit India, waar de specerijen voor deze gerechten alle dagen opnieuw weer gemalen worden tussen twee stenen. Dit malen en mengen behoort tot de oudste tradities in India. Toch kan de kerrie, zoals die nu gemaakt wordt, met een meer of minder grote hoeveelheid cayennepeper, pas gecreëerd zijn na de ontdekking van Amerika en de rode capsicum peper.

In sommige streken zoals Bombay en Madras, maakt men het mengsel extra scherp door er veel rode peper Kerrieaan toe te voegen, in het noorden is het mengsel wat zachter. Een Bombays kerriegerecht wordt ” open-mond-kerrie” genoemd, omdat men naar adem moet happen bij het nuttigen ervan. Hoe heter het klimaat, des te groter de behoefte aan sterke specerijen, omdat die niet alleen de spijsvertering stimuleren en daardoor de kans op darminfecties verkleinen maar ook om het transpireren te bevorderen wat verkoeling geeft.
Hetgeen wij in potjes of flesjes kopen als kerriepoeder is in vergelijking met wat men in India onder kerrie verstaat een zeer flauw mengsel.
In kerrie moeten minstens zeven specerijen voorkomen waaronder : cayennepeper, wat de scherpte bepaalt, kurkuma, wat de typische kleur geeft, verder : komijn, koriander, kaneel, piment, kardemom, kruidnagel, gember, venkel, foelie, mosterdzaad, peper, fenegriek … Het is interessant om zelf eens te proberen om met behulp van afzonderlijke specerijen een kerriemengsel samen te stellen.
Kerriepoeder moet eerst gefruit worden in vetstof voordat het zijn volledig aroma kan afgeven. Bij de bereiding van een verse “curry” wordt ook ui, knoflook en gember gebruikt. Als afwerking voegt men limoensap toe en yoghurt. De toevoeging van appels, bananen of rozijnen komt uit de Franse keuken die deze
” cari’s” toch wat te sterk vonden en de saus op deze manier probeerden af te zwakken, mede door het toevoegen van room. Toevoeging van kokosmelk, een heel goede gewoonte komt uit Indonesië. De “curry” krijgt er een echte exotische tintje door en verzacht ook de smaak.
In de landen waar men veel van deze pikante sausen eet, wordt rijst aanzien als hoofdvoedsel. De saus is een middel om de rijst smaak te geven. Daarom ook wordt de rijst steeds gekookt zonder zout of andere toevoegingen.
Men neemt een grote schep rijst en mengt deze met een weinig saus. Dus als wij een lepel saus eten met een schepje rijst erbij moeten we ons niet beklagen dat de sausen te scherp zijn.

Nog meer info is te vinden op www.aziatische-ingredienten.nl/kerrie-poeder/
De foto is van Robin van van Aziatische-ingredienten.nl

Advertenties

Categorieën: Kruiden en specerijen

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: