Sinaasappel

De sinaasappel komt van oorsprong uit China. De vruchten waren waarschijnlijk ook al bij de oude Grieken bekend en zijn mogelijk de mythische Gouden Appels van de Hesperiden. De sinaasappel is met meer dan 400 soorten de belangrijkste citrusvrucht. Sinaasappels worden veel in het Middellandse Zeegebied gekweekt. In de winterperiode worden ze aangevoerd uit subtropische landen zoals Spanje, Marokko en Israël.

Sinaasappels zijn niet per definitie oranje; ze kunnen ook geel of roodgevlekt zijn. Sinaasappels hebben de overbekende aromatische geur die de hele kamer vult als er een geschild wordt. De zoete sinaasappel heeft een gladde schil en smalgevleugelde bladstelen. Dit is de meest geteelde soort. Het gele tot rode vruchtvlees is zeer saprijk. De zure sinaasappel heeft in tegenstelling tot de zoete sinaasappel een vrij ruwe schil en breedgevleugelde bladstelen.

U kunt het beste kiezen voor stevige vruchten die zwaar aanvoelen voor hun grootte. Koop nooit sinaasappels met een beschadigde, verschrompelde of beschimmelde schil. Sinaasappels zijn goed houdbaar; u kunt ze twee weken bij kamertemperatuur of in de koelkast bewaren. Sinaasappelsap en –rasp kunt u ook invriezen.

Leuke weetjes

  • Sinaasappels uit de tropen missen vaak de dieporanje kleur, dit komt door het feit dat er in de tropen geen koude nachten zijn, die nodig zijn voor het rijpingsproces.
  • Verse plakjes sinaasappel smaken goed bij specerijen als kaneel, gember en kardemom, een beetje gedistilleerd oranjebloesemwater versterkt hun smaak enorm.
  • Sinaasappels zijn ook erg geschikt voor hartige gerechten bijvoorbeeld met waterkers, rode bieten, witlof en rode uiringen.

[box type=”info”]De foto is van Kristen Bonardi Rapp[/box]

Tags:

Categorieën: Fruit, noten en zaden

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: