Baby-ananas

Babyananas komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, Brazilië, Ivoorkust, Kenia en Colombia. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika. De ananas groeit aan de stekelige ananasplant. Uit het hart van de plant groeit een bloemstengel waaraan zich honderd of meer bloemen ontwikkelen. Uit iedere bloem ontstaat een vruchtje. Die vruchtjes groeien aan elkaar tot een min of meer kegelvormige schijnvrucht; de ananas. Babyananas heeft net als ananas een zoetzure smaak.
Babyananas heeft een dikke donkergele schil die is opgebouwd uit honderd of meer echte vruchtjes; de ‘knobbels’ of ‘schubben’ aan de buitenzijde. De vrucht heeft licht tot donkergeel sappig vruchtvlees met houtige, niet eetbare resten van de bloemsteel.

Waar moet u op letten als u babyananas koopt
Babyananas is rijp als de vrucht fris ruikt, gemakkelijk loslatende kroonblaadjes heeft, de velletjes in de ogen van de ananas bruin zijn en de vrucht rond de steelaanzet veerkrachtig aanvoelt. Koop vruchten met een goudgele kleur. Vruchten met kleine ogen en een sterk reliëf zijn extra aromatisch.

Bewaar babyananas bij kamertemperatuur. Zo is de vrucht enkele dagen houdbaar. Snijd de bloemstengel en een schijfje vruchtvlees weg. Snijd de vrucht in duimdikke schijven en ontdoe deze van de schubbenrand, ingroeisels en harde kern.

Eet de vrucht vers. Ananas is lekker in een vruchtensalade. Haal de schijven door een beignetbeslag en frituur deze. Vlees dat in combinatie met verse ananas is bereid, wordt malser.

De stof bromeline, die in babyananas voorkomt, verhindert het opstijven van gelatine. Houd hiermee rekening bij het maken van ananasgerechten met gelatine.

[box type=”info”]De foto is van Manuel Martín Vicente[/box]

Tags:

Categorieën: Fruit, noten en zaden

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: