Ananas

De ananas stamt uit Zuid Amerika. Columbus ontdekte hem in Guadeloupe tijdens zijn tweede reis in 1493. De Spanjaarden verspreidden de vrucht over de rest van de wereld. De geïmporteerde ananas komt onder andere uit Midden-Amerika, Thailand, India en Ivoorkust en is het gehele jaar door verkrijgbaar.

De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Hij bestaat uit een heleboel bessen die samen zijn gegroeid. De vrucht wordt (bijna) rijp geplukt, omdat deze moeilijk narijpt. Ananas heeft geel, sappig vruchtvlees met een zoetzure aromatische smaak.

Let bij aankoop van een ananas goed op de kwaliteit. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en u de bladeren op de kruin gemakkelijk kunt lostrekken. Bewaar ananas koel maar niet koud en het liefst op een zachte ondergrond aangezien de vrucht beurs kan worden van zijn eigen gewicht. De vrucht kan niet tegen temperaturen beneden 7 ºC en is 3 tot 7 dagen houdbaar. Rauwe ananas bevat een enzym (bromelaine) dat ervoor zorgt, dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik dus voor mousse en pudding ananas uit blik of ananas die even is gekookt.

Maak een ananas schoon op de volgende manier: halveer de vrucht in de lengte, haal van elk part de harde kern in het midden, snijd het vruchtvlees los langs de schil en snijd het vruchtvlees in stukken.

De smaak is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. De frisse smaak zorgt ervoor dat de vrucht uitstekend past in allerlei gerechten, als verfrissing, als dessert, met vlees, salades of exotische stoofschotels.

De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan goed rijp zijn. Daarom is geur belangrijk; een ananas moet een heerlijke geur verspreiden.

[box type=”info”]De foto is van Anita[/box]

Tags:

Categorieën: Fruit, noten en zaden

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: